Pencabulan Demokrasi












22/5/09 yg lalu, mahkamah rayuan telah memutuskan Zambri telah memenangi kes yg amat panas di Perak sekarang. Selaku rakyat Perak, aku amat bersimpati dan sedih dgn keputusan yg diputuskan mahkamah rayuan. Dgn mudah mahkamah rayuan memihak kpd Zambri setelah mahkamah tinggi memutuskan YB Nizar adalah MB sebenar yg sah di Perak.
Sidang ditangguhkan jam 3.30 petang pada hari kejadian selepas mendengar penghujahan dari peguam Zambry Cecil Abraham, pencelahan dari Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan peguam Nizar, Sulaiman Abdullah.Sebelum ini YB Nizar telah memohon untuk 5 hakim panel yg mengadili kes tersebut, tp permohonan beliau tidak diterima. Sebaliknya hanya 3 panel hakim yg mengadili kes tersebut. Keputusannya, Zambri telah memenangi kes 3-0. Realiti rakyat telah mengetahui MB Perak (YB Nizar) masih berkuasa selagi tidak berlaku satu daripada 3 keadaan; undi tidak percaya di dlm DUN, MB meletak jawatan dan MB meninggal dunia. Logik akal tidak dapat menerima keputusan ini krn sudah terang lg bersuluh hakikat menyatakan YB Nizar masih berkuasa di bwh peruntukan yg dinyatakan.

"Keputusan ini sangat pelik kerana ia telah bocor dahulu, seluruh media BN telah menanti hanya untuk umumkan sahaja, satu lagi tanda sebelum keputusan dibuat ramai Adun dan pemimpin BN hadir, tak macam semasa keputusan di Mahkamah Tinggi,"Mat Sabu.
Walau bagaimanapun, selaku rakyat Perak khususnya, masih berharap DUN akan dibubarkan. Tapi persoalannya, jantankah mereka untuk membubarkan DUN?? Lu pikirlah sendiri..!!!

Autism














Banyak sekali definisi yang beredar tentang apa itu Autisme. Tetapi secara amnya, Autisme adalah gangguan perkembangan khususnya terjadi pada masa kanak-kanak, yang membuat seseorang tidak mampu mengadakan social interaction dan seolah-olah hidup dalam dunianya sendiri. Pada kanak-kanak biasanya disebut dengan Autisme Infantil. Tapi jika dilihat pada realiti, adakah haiwan juga mengalami gangguan ini?Ada sejenis makhluk yg menepati ciri2 autisme ini..cik beruang.

16/5/09, aku berkesempatan pergi ke Deerland di Lanchang. Cik beruang ni diletakkan kat checkpoint terakhir sekali. Mula2 bro. yg menjaga cik beruang ni xmembenarkan kami bergambar dgn beliau sbb 'mood'nya still not stable. Tp setelah diberikan dahan pokok reput kpd beliau, beliau trus mencakar2 tanpa mempedulikan dunia sekeliling.huhu.ajaib sungguh makhluk ni. Saat ni lah aku amik kesempatan bergambar dgn beliau, siap dpt peluk lg..haha.marvellous!! Dlm hati risau gak, mau nye tetibe beliau slap muka aku, nangis x berlagu la aku;(

Tp disebabkan cik beruang ni ada ciri2 autisme sikit, terselamatlah aku. ..

analisa krisis politik perak


Peristiwa yg memalukan apabila kuasa dan undang2 dicabuli oleh pihak memerintah. Speaker DUN Perak, Sivakumar telah diheret keluar sblm persidangan dimulakan sedangkan Siva masih berkuasa dlm persidangan itu. Diseret pula oleh pihak polis yg sepatutnya tidak mempunyai sebarang kuasa di dlm dewan. Undang2 telah memutuskan pihak polis tidak dibenarkan menahan seseorang di dlm dwn persidangan.. tp apakah yg telah berlaku baru2 ini?Amat memalukan buat rakyat dan negara Malaysia. Penegak keadilan mencabul undang2??? Pihak tertentu terdesak melakukan persidangan krn tempoh DUN dibubarkan secara automatik adalah selama 6bulan sekiranya pesidangan tidak berlangsung dlm tempoh tersebut. Jika DUN dibubarkan, tsunami politik bakal berlaku sekali lagi di Perak. Inilah yg dikhuatirkan oleh krjn BN.


Setelah hampir 100 hari krisis politik perak menghantui rakyat Malaysia,akhirnya Mahkamah Tinggi memutuskan kes MB perak sebenar dimenangi oleh YB Nizar. Sejurus mendapat hak mutlak, YB Nizar telah membuat statement utk mendapatkan perkenan sultan utk membubarkan DUN. Inilah yg dikatakan pemimpin yg memikirkan masa depan rakyat,bkn utk mnjaga periuk nasi sendiri;). Apabila DUN dibubarkan, sudah pasti p/raya akan diadakan semula utk menentukan kerajaan negeri..masa inilah rakyat akan membuktikan sokongan sebenar kpd PR. Bagi parti2 dlm PR, sudah tiba utk mengatur strategi dan meletakkan calon di kwsn dan post2 strategik, belajar dr kesilapan meletakkan calon 'tangkap muat' di kwsn2 tertentu.

Namun, tidak sampai 16jam YB Nizar kmbali memerintah, Zambri telah kemukakan rayuan kpd mahkamah rayuan utk menangguhkan keputusan tersebut. Mahkamah mengembalikan post kpd Zambri. Very messy this situation..huhu. Apa agenda sebenar mereka kali ini??Mungkinkah mereka juga akn mengikut jejak langkah PR utk membubarkan DUN?Jika pmbubaran dilakukan olen krjn BN, besar kemungkinan krjn sementara semasa p/raya akn diketuai oleh BN. Inilah kesempatan yg akan digunakan utk mendominasi semua media cetak dan elektronik utk kpntingan sebelah pihak. Tapi jika difikirkan, walaupun tidak menjadi krjn sementara, besar kemungkinan semua kemudahan media masih memihak kpd mereka krn krjn pusat masih dimiliki BN (spt yg berlaku sblm ini).

Apa pun yg berlaku selepas ini,mnjadi kwajipan kpd kita utk mendoakn keadilan akn ditegakkan di Perak. Pasti ada sinar menjelma selepas mendung menerpa...!!

Hari yang penuh bermakna














Kedinginan pagi hari ni aku isikan dgn santapan rohani di Teluk Cempedak. Sambil menikmati panorama terbitnya matahari, taujihat diberikan abg fizi. Taujihat terakhirnya sblm dia meninggalkan kampus. Taujihat penuh bermakna mengingatkan agar kukuh dlm perjuangan, berkecil hati perkara biasa dlm perjuangan.













Santapan rohani dan fizikal telah ditunaikan,kini tiba masanya utk menunjukkan aksi sebenar zorro alaf baru. Bertempat di Pusat Equestrian Tanjung Lumpur, wardmate aku masing2 menunjukkan skill ala2 warrior 7th century.















Destinasi yg menjadi sasaran seterusnya, Pantai Balok. Rehlah yg dirancang akhirnya menjadi,walaupun pada mulanya byk sgt kntroversi. Kerakusan aku menjamah hidangan yg disediakan wardmate aku ala2 masakan Hotel Vistana berjaya mnambahkan 1kilo berat aku..;)

1 Black Malaysia

Esok bakal berlangsung persidangan Dun Perak esok yang antara agendanya adalah memecat Speaker Dun Perak, V Sivakumar. Macam-macam kerenah BN cuba wat utk hapuskan individu2 yg dianggap duri. Lepas rampasan kuasa, speaker lak diorang nak lucutkan. Sistem pemerintahan zalim!!Aku anak jati perak sentiasa mendoakan YB Nizar akan kembali meneraju kepimpinan..hidup Nizar!!


Mungkinkah esok (7 Mei 2009) Malaysia bakal menempah sejarah sekali lagi bagi membuktikan kuasa rakyat dlm demokrasi berparlimen?Esok pasti bkn plhnraya, tp esok bakal melakar satu sejarah seperti BERSIH. Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk berkabung pada 7 Mei 2009 ( Khamis) dengan berpakaian hitam sepanjang hari yang dinamakan 1MalaysiaGelita.

Kerana mengajak orang ramai memakai baju hitam esok, jurucakap Bersih, Wong Chin Huat (gambar paling kiri) ditangkap di bawah Akta
Hasutan. Di mana keadilan dan demokrasi yg diuarkan-uarkan selama ini?Jom pakat pakai baju hitam esok..tunjuk kat BN bahawasanya rakyat mementingkan pemerintahan yg adil.

Hidup BA!! Hidup Perak!! Hidup YB Nizar!!

akulah hero remaja!!


akulah hero remaja!! maybe tu la kot maksud beliau setelah ditranslate dr bhs kambing.walaupun pic nye di snap beribu kali,tapi encik kambing ini masih mmbekk kat aku..lalala~

actually,pic ni pun aku amik tym baksis di sik.kbtulan umah angkat ada bela kambing,aku pun amik kesempatan la merapatkan ukhwah dgn beliau.

huhu.rupenye2 beliau ada infection kat rectal area beliau.patutla beliau asik mmbekk bla aku snap pic beliau..maybe takut populariti nye jatuh;P

erm..tp plik la even beliau ni tgh sakit,tp beliau x penah pun try nak menyondol2 aku even aku menggangu privasi beliau.bygkanla klu kite yg tgh sakit,pastu kne kacau lak..alamatnye minimum tendangan tanpa byg la singgah kat muka.huhu

moral of the story is..klu tgh sakit pun,control ur emotion bebeh.sabar itu sbhgn dari iman. sedangkan kmbng blh bersabar, inikan pula manusia.hehe.sesungguhnya sakit itu ujian dari Allah..barulah tau nilai dan erti sihat semasa sakit..



x caye ke??tgk la kemesraan beliau ngan anak beliau ni.tgh sakit pun still blh layan baik2 anak beliau..suspek la lu bro!!
p/s: sakit @ ujian itu dari Allah,segala yg dtg dr Allah pasti ada hikmahnya.terpulang pada kita bagaimana nak adapt ngan keadaan tersebut..





Related Posts with Thumbnails
Copyright © nilamsufi