analisa krisis politik perak


Peristiwa yg memalukan apabila kuasa dan undang2 dicabuli oleh pihak memerintah. Speaker DUN Perak, Sivakumar telah diheret keluar sblm persidangan dimulakan sedangkan Siva masih berkuasa dlm persidangan itu. Diseret pula oleh pihak polis yg sepatutnya tidak mempunyai sebarang kuasa di dlm dewan. Undang2 telah memutuskan pihak polis tidak dibenarkan menahan seseorang di dlm dwn persidangan.. tp apakah yg telah berlaku baru2 ini?Amat memalukan buat rakyat dan negara Malaysia. Penegak keadilan mencabul undang2??? Pihak tertentu terdesak melakukan persidangan krn tempoh DUN dibubarkan secara automatik adalah selama 6bulan sekiranya pesidangan tidak berlangsung dlm tempoh tersebut. Jika DUN dibubarkan, tsunami politik bakal berlaku sekali lagi di Perak. Inilah yg dikhuatirkan oleh krjn BN.


Setelah hampir 100 hari krisis politik perak menghantui rakyat Malaysia,akhirnya Mahkamah Tinggi memutuskan kes MB perak sebenar dimenangi oleh YB Nizar. Sejurus mendapat hak mutlak, YB Nizar telah membuat statement utk mendapatkan perkenan sultan utk membubarkan DUN. Inilah yg dikatakan pemimpin yg memikirkan masa depan rakyat,bkn utk mnjaga periuk nasi sendiri;). Apabila DUN dibubarkan, sudah pasti p/raya akan diadakan semula utk menentukan kerajaan negeri..masa inilah rakyat akan membuktikan sokongan sebenar kpd PR. Bagi parti2 dlm PR, sudah tiba utk mengatur strategi dan meletakkan calon di kwsn dan post2 strategik, belajar dr kesilapan meletakkan calon 'tangkap muat' di kwsn2 tertentu.

Namun, tidak sampai 16jam YB Nizar kmbali memerintah, Zambri telah kemukakan rayuan kpd mahkamah rayuan utk menangguhkan keputusan tersebut. Mahkamah mengembalikan post kpd Zambri. Very messy this situation..huhu. Apa agenda sebenar mereka kali ini??Mungkinkah mereka juga akn mengikut jejak langkah PR utk membubarkan DUN?Jika pmbubaran dilakukan olen krjn BN, besar kemungkinan krjn sementara semasa p/raya akn diketuai oleh BN. Inilah kesempatan yg akan digunakan utk mendominasi semua media cetak dan elektronik utk kpntingan sebelah pihak. Tapi jika difikirkan, walaupun tidak menjadi krjn sementara, besar kemungkinan semua kemudahan media masih memihak kpd mereka krn krjn pusat masih dimiliki BN (spt yg berlaku sblm ini).

Apa pun yg berlaku selepas ini,mnjadi kwajipan kpd kita utk mendoakn keadilan akn ditegakkan di Perak. Pasti ada sinar menjelma selepas mendung menerpa...!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Copyright © nilamsufi