Badan Bertindak TAHAN


Rentetan ura-ura kerajaan pusat ingin mengambil alih sekolah izzuddin dan taayah, bekas pelajar telah mengambil inisiatif menubuhkan Badan Bertindak Pertahankan SIS dan SERATA (TAHAN). 18/12/09 yang lalu, press conference yang dikepalai TAHAN telah berlangsung selepas solat jumaaat di perkarangan sekolah izzuddin bagi membantah tindakan ini.
Bagi segelintir rakyat dan massa, mungkin menganggap tindakan kerajaan pusat ini ada nilainya apabila dua buah sekolah ini akan diserapkan di bawah kerajaan pusat di bawah skim Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Pendapatan tenaga pengajar akan diselaraskan seperti yang diperoleh tenaga pengajar yang mengajar di sekolah-sekolah di bawah kerajaan pusat.
Namun, tindakan ini akan menyebabkan subjek teras Idadi dan Thanawi akan dihazafkan. Kualiti pelajar yang dihasilkan dari sekolah ini akan terhakis dek pemansuhan 2 subjek teras ini. Idadi dan Thanawi merupakan subjek teras yang wajib dipelajari yang mengandungi subjek tauhid,sirah,balaghah etc.Bagi form 1-3, para pelajar diwajibkan mengambil Idadi yang mengandungi 9subjek agama. Bagi form 4,thanawi merupakan subjek yang wajib dipelajari. Situasi ini merupakan titik tolak perbezaan yang ketara dalam bidang akademik dimana sekolah-sekolah dibawah kerajaan pusat tidak menyediakan peruntukan ini.Hasil tarbiah dan didikan, ramai yang berjaya mendapat mumtaz dan jaid jiddan dalam idadi dan thanawi ini. Justeru,kefahaman yang mendalam tentang islam dapat melahirkan pelajar yang berkualiti dari sudut akhlak,rohani dan sahsiah.
Selain itu, pemansuhan ini juga akan memberi kesan kepada para pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara dalam bidang agama seperti Al-Azhar etc.
TAHAN akan menghantar memorandum kepada pihak istana jika tida maklum balas dari authorities yang terlibat. Jika subjek ini dimansuhkan,maka satu lagi usaha untuk melenyapkan ilmu agama di muka bumi telah berjaya..Nauzubillah! TAHAN menyeru agar semua yang cintakan agama Allah supaya mendoakan dikekalkan sekolah ini dibawah pentadbiran kerajaan negeri...amin..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Copyright © nilamsufi