Tip menjadi blogger terkenal



Dunia blog makin menjadi kegilaan ramai orang; bermula dari budak hingusan meleret kepada budak muda berjanggut sejemput sampailah tumpah kepada bapak budak. Tidak dapat dinafikan dunia blogger menjadi media baru buat massa untuk mengekspressi yang terbuku di dalam hati dan sanubari.

Walaubagaimana pun, tidak dapat dinafikan sekiranya mafsadah yang dihasilkan dari blog juga boleh membawa kepada perpecahan,kekeliruan dan kehancuran. Majoriti blogger bukanlah dari golongan manusia yang bertaraf alim ulama seperti Dr. Yusof Al Qardawi, Tuan Guru Nik Abdul Aziz etc. Jauh sekali jika dibandingkan dengan penulis haraki dan jamaah seperti Almarhum Syed Qutb dan Fathi Yakan umpama planet bumi dan Pluto jauhnya. Arakian kesudahannya, pembaca blog seharusnya menggunakan kemahiran ‘Bio Aura’ semasa blog walking. Tapis dulu info2 yang ada di dalam blog sebelum menerima bulat2 (contohi kepakaran penapis air Bio Aura, menapis segala kekotoran sebelum menyalurkan air yang berkualiti)

Baru-baru ni, muncul lagi seorang blogger..Aduka Taruna. Nama seolah-olah lagaknya dari zaman kepahlawanan raja-raja melayu. Mungkin disebabkan kehadirannya di muka bumi yang bercorakkan arus pembangunan ini menyebabkan pemikirannya dimasuki virus Trojan kerana tidak dapat adapt dengan nature tersebut lantaran terbiasa dengan kehidupan purbanya. Namun namanya semakin menjadi sebutan ramai lantaran kekurang ajarannya dalam tulisan blognya.

Baru-baru ini sekali lagi Aduka Taruna mencetuskan kontroversi melalui tulisannya sekaligus mencerminkan dirinya seorang yang tidak berakhlak apabila tulisannya tidak menghormati almarhum Sultan Johor yang mangkat kelmarin.



Tulisan dalam blog adukantaruna.blogspot.com jelas menunjukkan kebiadaban yang tak terhingga melalui artikelnya yang bertajuk “Dah mampos buat cara mampos la.


“Dah mampos buat cara mampos la. Boleh plak simpan mayat nak tunggu Datuk Bendahara balik dari shopping. Boleh meeting isytihar sedang terlentang. Padahal dah mampos pagi tadi. Pergi mampos sama lu. Bodoh punya kerajaan spesi stupid.”


Sebelum ini Aduka Taruna juga pernah menghina Ulama'-Ulama' Mahzab dan juga Isteri Rasulullah saw, Aisyah. Dalam tulisan beliau bertajuk "Wahabi Perlis", beliau menulis;

"Pada gua, mazhab2 ni semua bangang nak mampos. Aku mazhab Shafie, ekau mazhab Hambali, dio mazhab Hadari. Kalau mak gua Shafie, gua kena Shafie. Kalau geografi gua Shafie, gua kena Shafie gak (Elin sorang jer Shafie Apdal). Kan ke ketetapan yang baling bongok dalam dunia."

dan;

"Samo gak isu perang Muawwiyah-Aishah dgn Ali. Pada gua Aishah dan Muawwiyah manusia stupid dalam tajuk itu. Lu nak hukum gua kapir pun gua no hal punya. Memang 2-2 salah, tapi paling berat kat mangkuk 2 ekor tuh. Apa ingat Aishah isteri Nabi dia maksum. "


Dalam tulisan bertajuk "Sembang Mazhab" dia menulis

"Takda maknanya, mak gua Shafie, gua kena Shafie sampai mampos. Sambung ke anak cucu. Ada bahan mentah yang suruh lu terikat dengan keturunan dan terikat dengan tafsiran 3rd party? Pada gua, ada banyak tafsiran Shafie yang mengarot, sebagaimana banyak lagi tafsiran mengarot dari mazhab lain. Kerana apa? Kerana kuasa mentafsir bahan mentah, Allah tak beri kepada hanya 4 ekor mazhab ni secara mutlak. Refresh beb... refresh sket."

dan;

"Muawiyah + Aishah plak.

Lagi 2 ekor mangkuk. 2 ekor mangkuk bukan pada ahli syurganya atau pertalian darah Nabi, tapi kepada tajuk. Isteri Nabi Nuh jatuh hukum bangang, tetap jatuh hukum bangang. Anak Nabi Nuh jatuh hukum bangsat, tetap jatuh hukum bangsat. Anak Nabi Adam jatuh hukum sohai, tetap tiada kompromi. Sohai sebab bunuh saudara sendiri.

Anak Nabi Muhammad SAW kalau mencuri, potong tangan dia. Seandainya dia bertaubat selepas itu, atau redha Allah lebih tinggi dari perbuatannya mencuri, dia tetap Allah masukkan dalam syurga.

Aishah penyebab kematian ratus ribu nyawa dan darah muslim, dia tetap jatuh hukum bangang nak mampos. Dalam tajuk itu.

"Jumhur ulama menetapkan keduanya tidak salah. Tapi Ali menghampiri kebenaran."

What the fuck? Berapa ramai mampos sebab kerja bodoh dikatakan tiada yang salah? Hanya kerana status elite Aishah? Hanya kerana dia kerabat diraja atau hanya kerana dia keturunan Syed? Islam itu Allah punya atau ulama punya? Niamakahai."



Kesimpulannya, setiap bait-bait perkataan yang keluar seharusnya diteliti dan dikaji. Mungkin ada unsur provokasi, tapi isu ini melibatkan maslahat umat secara umum. Semakin dibiarkan, semakin ligat jari-jemari pahlawan purba ini mengkritik dan menghentam alim ulama, sahabat2 nabi, tabiin etc. Oleh itu, kita sepatutnya menyokong saranan Pemuda PAS Johor agar Polis menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat blog yang menghina Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail ini.

Masih ingin mendapat tip menjadi blogger terkenal?Jadilah seperti Aduka Taruna. Postkan entry2 anda dalam gaya kontroversi.Tetapi bersedialah menghadapi risiko bahana dunia seperti ditahan dalam ISA, dipenjara 10 tahun, dipulau masyarakat dan disepak terajang. Kat akhirat lak penantian hukuman dari Allah yang tidak dapat dibayangkan.huhu.nauzubillah! Jadilah blogger sejati..blogger pejuang!

1 comments:

Aidi-Safuan said...

huk alorh...semoga dia sedar la kesilapan dia nih. :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Copyright © nilamsufi