Forum Perundangan

Merdeka



MERDEKA!!
MERDEKA!!
MERDEKA!!

Stadium Merdeka 5.00 pagi, 31 Ogos 1957, hujan turun dengan lebatnya. Dato' Abdul Razak yang melawat Stadium pada pagi itu gelisah dengan takungan air di tengah-tengah padang di mana Askar Melayu akan mengadakan perbarisan kehormat. Dato' Razak adalah Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Persiapan Kemerdekaan dengan Tunku sendiri adalah Pengerusinya.

7.00 pagi, hujan mulai reda. Dato' Razak menalifon Tunku dan melaporkan keadaan di stadium. Beliau mencadangkan agar ketibaan Raja-raja Melayu, Duke serta isteri dan Pesuruhjaya Tinggi dilewatkan satu jam.

9.00 pagi, langit mulai cerah, rintik-rintik hujan semakin mengecil dan hilang dari pandangan. Perabut dan perhiasan mula dibawa keluar dengan kadar segera. Tunku telah bersiap sedia di rumahnya. Berbaju Melayu hitam, berkain samping, berselitkan keris bersarong gading dipinggang serta bertengkolok songket, Tunku menantikan saat untuk bertolak.

Di Stadium Merdeka, Tunku berdiri gagah menerima ketibaan Duke of Gloucester yang memakai pakaian istiadat ketenteraan British berpangkat Field Marshall. 'God Save The Queen' berkumandang ketika Duke of Gloucester yang merupakan pakcik Queen Elizabeth II masuk dan mengambil tempat. Duke telah diiringi oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Donald MacGillivray.

Raja-raja Melayu pula duduk dipayungi oleh sembilan payung kuning, Yang DiPertuan Agong pula duduk di tengah-tengah, di kirinya Tunku dan di kanannya Duke.

Duke kemudiannya menyerah 'Instrumen Kemerdekaan' yang mana merupakan suatu pengakuan British bahawa ia menyerahkan kedaulatan Pulau Pinang dan Melaka kepada negara baru ini dan seterusnya menarik balik 'perlindungan' yang diberikan kepada negeri-negeri Melayu.

Tunku kemudiannya membacakan pengistiharan Kemerdekaan yang antara lainnya menyebut "Dengan nama Allah, Persekutuan Tanah Melayu untuk selamanya sebuah negara yang demokratik dan Merdeka". Acapkali suaranya tenggelam dan pekikan Merdeka! Merdeka! Merdeka! oleh rakyat sebuah negara baru yang lahir dari suatu perjuangan yang suci.

Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya, Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi. Stadium Merdeka dibanjiri oleh anak-anak bangsa yang datang dari setiap pelusuk negeri. Masing-masing hadir dengan harapan yang tinggi. Menjadi saksi, satu peristiwa yang penuh bererti, yang tidak akan dilupai tersemat disanubari sampai mati. Merdeka telah kita miliki 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!

-------(silent mode)----------------(silent mode)----------------------(silent mode)

MERDEKA!!
MERDEKA!!
MERDEKA!!

Exam Hall,Kulliyyah of Medicine 8.50pg, 25 Mac 2010, kian hati semakin berdebar-debar.langkahku perlahan menuju ke medan peperangan terakhir. Akan kumuntahkan segalanya pada hari ini.

9.00pg,jari-jemariku semakin ligat menari menconteng kertas exam.semakin ligat semakin hebat semakin bersemangat.dalam kepala otak sudah terbayang diriku yang bakal bergelar graduan sambil menggenggam segulung ijazah (berangan 5 minit)

1030pg, kertasku diambil.jiwaku semakin membesar,perasaanku melonjak hingga tak terkata.MERDEKA!!MERDEKA!!MERDEKA!!

Segalanya-galanya telah berakhir, perjuangan 6 tahun belajar akhirnya tamat pada hari ini.YaBbedaBedu!!Selepas ini langkahan aku mula mencerminkan perjalanan yang baru.perjalanan seorang yang bekerjaya:)Banyak kenangan manis dan pahit semasa berjuang didalam kampus.segalanya akan ku telan dan hadam untuk panduan mendatang.

Thank You God..Thank You UIAM;)

MERDEKA!!!
MERDEKA!!!
MERDEKA!!!

p/s:sebenarnya proses blaja tak akan tamat sampai bila2.learning process is still go on until we die.pasni dah boleh planning nak keje mane,kawin bila,dapat anak bila..oOoppss!

Pemergianmu sebagai syahid



Menyingkap kembali sejarah yang terpahat dalam sejarah perjuangan Islam di Palestin,hari ini merupakan tarikh keramat yang tak mungkin akan dilupakan dalam perjuangan Islam rentetan pemergian seorang tokoh dalam mengembalikan hak Palestin dan menentang kemungkaran Zionis amnya.

Maka hari ini 22 Mac 2010, genap 6 tahun Assyahid Syeikh Ahmad Yassin meninggalkan dunia sebagai syahid dan gelaran bapa intifadah Palestin. Jika direnung kembali, Ahmad Yassin merupakan tokoh yang berjaya mewujudkan 2 kali gelombang intifadah di Palestin sepanjang hayat beliau sekaligus diletakkan musuh utama yang digeruni rejim Zionis. Untuk menggambarkan begitu pengecutnya Zionis, mereka menghantar 3 helikopter untuk membedil beliau ketika perjalanan pulang kembalinya dari solat subuh di masjid. Salah satu helicopter Apache telah membedil tepat ke arah beliau menggunakan peluru berpandu sehingga mengakibatkan tubuhnya hancur. Rentetan peristiwa ini menamatkan kisah hidup beliau pada tanggal 22 Mac 2004..6 tahun yang lalu.

Syeikh Ahmad Yassin telah dilahirkan di sebuah kampung bernama Al-Jora, daerah Majdal di dalam Wilayah Asqalan pada tahun 1938. Beliau dibesarkan di sana sehinnga tahun 1948. Ketika Yahudi menceroboh masuk Palestin, beliau dan keluarganya dipaksa berhijrah ke Semenanjung Gaza.

Pada usia remajanya, beliau telah lumpuh di bahagian kaki ketika bersukan. Namun itu tidak memutuskan semangatnya dalam kehidupan. Pada tahun 1964, beliau telah melanjutkan pelajaran ke Universiti Ain Syams di Kaherah. Walau bagaimanapun, beliau tidak dapat meneruskan pengajiannya lantaran dipenjara pihak bekuasa Mesir atas alasan keterlibatan dengan Jamaah Ikhwanul Muslimin.

Sekembalinya di Gaza, belaiu menjadi semakin popular dengan khutbah-khutbah yang meningkatkan aura untuk berjuang. Selepas itu, belai dan beberapa orang sahabat telah menubuhkan senuah gerakan jihad Al-Mujahidun Al-Filastiniyun pada tahun 1982 sebagai wasilah jihad dalam perjuangan mereka. Pada tahun 1987 pula, beliau telah menubuhkan Gerakan Pembebasan Islam (HAMAS) setelah melihat kebaculan negara-negara Arab melepaskan tangan dalam memerdekakan Palestin dan Masjidil Aqsa. Hamas telah memulakan corak baru penentangan iaitu dengan mengadakan demonstrasi jalanan dan pertempuran secara bersemuka dengan tentera Zionis. Kewujudan HAMAS akhirnya melahirkan intifadah di sana iaitu penentangan yang mempunyai impak besar terhadap rejim Zionis. HAMAS berjaya menggerunkan tentera dan pimpinan Zionis terutamanya Sharon, lalu meletakkannya sebagai musuh utama yang perlu dihapuskan.



Walaupun beliau telah pergi, tetapi semangat jihad sentiasa mengalir dalam darah pejuang-pejuang agama di seluruh dunia untuk membebaskan Palestin dari cengkaman Zionis. Melihat kondisi kecaknaan umat Islam dalam isu ini, ramai yang leka dan tidak ambil pusing dalam isu umat ini seolah-olah tiada apa yang berlaku. Sepatutnya umat islam perlu ambil tahu bahawa isu Palestin merupakan isu umat islam yang perlu ditangani bersama dan bukan isu orang Arab semata-mata. Menjadi satu kewajiban setiap orang islam untuk membebaskan Masjidil Aqsa dari jajahan Zionis Yahudi kerana ia milik setiap umat islam dan merupakan antara masjid suci umat islam.

Tips tambah berat!!



ketika entry ni ditulis,tangan ni sentiasa mengusap-usap perut yang makin ke depan.mungkinkah ini tanda-tanda kehadiran seorang baby di dalam? Aku bakal bergelar ayah? huhu syahdunya.jauh sekali aku disumpah menjadi seekor toyol(characteristic: muka hijau yang comel dan perut bulat ke depan. Tapi ini adalah retorik dan dusta semata-mata..tiada baby mahupun kewujudan toyol.inilah tanda 'kekayaan' seorang lelaki..proses kebuncitan ssudah bermula! dalam masa sebulan setengah, 8kilo naik deh.penantian selama 24 tahun hidup kat atas muka bumi ni akhirnya berat mencapai BMI normal.Diulang sekali lagi..NORMAL!!..woha!

Dua tiga menjak ni berat naik sekilo seminggu.1 kilo= 1 week. 20 kilo= 20 week. 30 kilo= 30 week. Usaha keras makan macam lembu akhirnya membuahkan hasil yang memuaskan.orang kata aku semakin tembam.TEMBAM??



Mungkinkah tembam tanda-tanda menuju ke arah hyper tembam --> GOMOK.huhu.Aku ingin berat badan yang ideal tak mau gomok..owh~.Tapi perut yang semakin menampakkan dirinya seperti menafikan segala impian ku selama ini..(mungkin 3 4 bulan lagi kalau berat non stop naik).Ape pun,hati makin gumbira sebab berat dah normal;). Diari berat yang di letakkan dalam planner..


1/1/2010: 49kg
10/2/2010: 54kg
3/3/2010: 56kg
6/3/2010: 57kg
22/2/2010: 59kg

Kerana hati ini semakin gumbira..dengan senang hati aku nak share tips tambah berat..Ulang suara..TIPS TAMBAH BERAT.

Tips
1. Faham--> faham dulu camne proses metabolism ngan body system dalam badan anda. lain metabolism lain diet nye.faham dulu camne cara nak naik berat; baca buku, website etc. Imam Hasan Al Banna pun meletakkan faham sebagai konsep pertama dalam rukun baiah.Begitulah pentingnya faham adanya.

2. Eat small but frequent--> untuk yang high metabolism,di suggestkan makan sikit tapi kerap. kalau zaman cekeding dulu, makan 3 kali sehari je; pagi + tengahari + malam. Tapi itu pun ada skip. Sekarang at least makan 6 x sehari. Snacks between meals time;)

3. Build up muscle--> check up routine yang available kat website yang related workout. Kalau yang baru nak berjinak-jinak ngan gym, better try routine yang simple dulu or focus kat satu dua part je dulu; chest, bicep,tricep etc. Bila focus kat certain part je dulu, cepat sikit muscle build up. Pastu boleh increase motivation bila dapat result yang memuaskan ;)Pastu boleh dah focus kat part lain.

4. Amik supplement Bco+ Vit C --> antara function Bcomplex adalah support ngan increase metabolism dalam badan. Bila high metabolism, cepat je lapa. Bila lapa, appetite pun increase. Tu pasal appetite menjadi-jadi bila amik Bco, makan lebih 6x sehari pun boleh.

5. Amik whey protein--> sesuai untuk sape-sape yang active p gym. muscle cepat je build up;)

6. Sleep management--> lepas makan terus tido! amalkan selalu pastu perut anda akan membesar lantaran kebuncitan melampau.

7. Rehat secukupnya--> tak payah p exercise;jogging, aerobic etc. Amalkan sedentary lifestyle; tido + makan + layan tenet + facebooking + ngumpat + tido lagi

(Pesana Penaja: tips 6 & 7 tiada recommendation oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), segala kesan sampingan adalah dibawah tanggung jawab anda dan keluarga anda. Sekian terima kasih)



p/s: 1. segala luahan hati dan tips di atas adalah berpandukan dalil aqli pnulis semata-mata. Sila berfikir secara kritis dan kreatif sebelum mengaplikasikannya. Dilarang menggunakan siku ataupun kepala lutut untuk menganalisa entry ini.

2. Segala pergantungan adalah kepada Allah jua. Jadi yang penting berdoa adalah senjata utama orang mukmin kalau nak naik berat. Doa, usaha dan tawakal.Ya Allah, jika beratku bertambah adalah yang terbaik untuk mempermudahkan gerak kerja islam, jadi bantulah daku untuk naik berat bagi yang terbaik untuk kesihatanku. Jika beratku tidak bertambah atau kekal adalah yang terbaik, maka aku redha.
Related Posts with Thumbnails
Copyright © nilamsufi